Як перевірити монітор на биті пікселі в домашніх умовах

АльфаКомп

Набуття нового або монітора бв вимагає уважності до кожної деталі. Крім технічних характеристик: роздільної здатності, частоти розгортки та інших показників, важливо знати, як перевірити монітор на биті пікселі. Приділивши час нюансам, ви не будете шкодувати про покупку та розбиратися з продавцем.

Щоб перевірити биті пікселі, не звертаючись до сервісного центру, прочитайте нашу статтю, ми зібрали важливу інформацію про поширений дефект. Ви навчитеся самостійно виявляти несправність, уникнувши неприємних моментів із поверненням товару.

Про пікселі

Перед тим, як перевірити монітор, потрібно розуміти, що являє собою піксель. Це найдрібніша частка матриці, що міститься у TFT, OLED, LCD моніторах. Складається з трьох субпікселів, що відображають основні кольори RGB: червоного, синього, зеленого. Кожен працює від транзистора, який управляє їх включенням/вимкненням.

Якщо представити стандартний HD-дисплей, на ньому присутні 6 мільйонів частинок з трьома транзисторами кожна. Не дивно, що хоч один може дати збій. Це і є несправний піксель.

Види битих пікселів

Незважаючи на те, що в народі несправні пікселі називають битими - формулювання помилкове. Річ у тому, що мікрочастинки можуть бути несправними, але піддаватися коригуванню або такими, що не підлягають відновленню. Їх називають мертвими. Як це виглядає на практиці:

  1. Біла точка — піксель вважається «гарячим», тобто що завжди працює. Його легко виявити на темному тлі. Відновлюється.
  2. Кольоровий піксель, що не змінює колір, називається «застряглим». Його видно на якомусь із контрастних кольорів. Можливе коригування.
  3. Чорна точка — неробочий піксель, що вийшов з ладу, який відновити не вийде. Така частка видно на світлих ділянках.

Також несправними можуть бути кілька елементів, їх називають групами. Буває по 4-6 точок або цілі лінії, квадрати.

Скільки битих частинок допускається на матриці

Навіть у тому випадку, якщо ви провели тест монітора на биті пікселі і виявили проблему, продавець має право відмовити у поверненні. Річ у тому, що існують норми, що допускають наявність неробочих елементів на екрані. Для цього розроблено стандарт ISO13406-2, який чітко вказує їх число. Все залежить насамперед від класу продукту:

КласГарячіМертвіЗастрягли
450150500
351550
2225
1000

Тому краще зробити перевірку на биті пікселі в магазині, а не вдома. Тоді ви просто можете відмовитися від покупки та шукати іншу модель, магазин. Виявлений дефект після придбання оформити стане складніше, доведеться звертатися до експертизи, з'ясовувати причину зламання.

Як перевірити монітор на биті пікселі візуально

Вже зазначалося раніше, дефектні мікрочастинки добре видно на контрастному тлі. Наприклад, гарячу точку легко переглянути на чорному екрані, мертву навпаки, на білому, з кольоровою буде трохи складніше - доведеться підбирати різні відтінки. Однак, попередня перевірка пікселів все ж таки набагато корисніша, ніж марнування часу та нервів на суперечки з поверненням.

Що можна зробити? Є нехитрий спосіб, яким можна скористатися вдома та в магазині. Завантажте контрастні однотонні картинки на флешку, запустіть їх під час огляду монітора. Для ретельного тестування візьміть лупу, придивляйтеся не поспішаючи по горизонталі та вертикалі, не пропускаючи ділянки.

Перевірка монітора за допомогою програм

Спростити завдання допоможуть розроблені спеціальні ПЗ. Вони вже інтегровані необхідні зображення, контрасти, фони, шукати нічого не доведеться. Перед тим, як перевірити монітор у магазині, завантажте забезпечення на usb-накопичувач, попросіть продавця надати можливість ним скористатися. Варто врахувати, що не завжди консультанти дозволяють проводити такі маніпуляції, пропонують процедуру як платну послугу. Якщо жодні аргументи не вплинуть на продавців, рекомендуємо шукати інший магазин.

Чим можна перевірити

Найпопулярніший додаток сьогодні - Dead Pixel Tester. Зручність полягає в тому, що програму не потрібно завантажувати, просто користуватися, є допоміжні опції з перетягуванням квадрата по дисплею у пошуках битих пікселів.

Ще простий варіант - EIZO monitor test. Утиліта тестує на кілька видів дефектів, виводячи по черзі кожен процес із поясненням, навіщо він потрібен.

InjuredPixels — безкоштовна програма для Віндовс, в якій кольори перемикаються мишкою або за допомогою стрілок.

Важливо розуміти, що такі програми не знаходять самостійно биті пікселі, а надають потрібні фони, картинки, інші графічні компоненти. Шукати зіпсований світлодіод доведеться самому.

Рекомендується для точної перевірки ретельно протерти монітор від забруднень, пилу, виставити коректний дозвіл для моделі.

Перевірка монітора на биті пікселі онлайн

Так буває, що з якихось причин звантаження програми неможливе. У такому разі скористайтеся спеціалізованими сервісами в режимі онлайн. Метод безпечніший, тому що не містить можливих вірусів. Спосіб зручний у домашньому тестуванні, в магазині навряд чи нададуть можливість використовувати їхнє інтернет-з'єднання для своїх потреб.

Існує безліч подібних сайтів, які надають запуск онлайн-тесту:

  • Dead Pixel Buddy — працює у всіх браузерах, у тому числі мобільних, оснащений повним набором кольорів;
  • Monteon - пропонує сім варіацій перевірок, які проводяться не на картинках, а зацикленому відеоролику. Відмінна можливість дізнатися швидкість перемикання пікселів;
  • LCD DeadPixel Test — простий додаток: вибираєте колір, розвертаєте на весь екран.

Чи можна відновити битий піксель

Не завжди битий піксель - остаточний вирок монітора. Буває, що його можна оживити навіть у домашніх умовах. Це не стосується чорних крапок, вони не підлягають відновленню. Але, зіткнувшись із завислим аналогом, можна повернути його працездатність. Для цього пропонуємо кілька перевірених варіантів:

Програмний метод

Є ряд ефективних програм, наприклад, Bad Crystal, UndeadPixel. Вони тривалий час впливають на певну ділянку дисплея, різко змінюючи кольори. Таким чином транзистор, що завис, може активуватися. Потрібно приготуватися на тривалий процес, який того вартий.

Механічний спосіб

Здається занадто примітивним, проте цілком робочим. Потрібно взяти ватну паличку і м'яким кінчиком акуратно масажувати частинку, що зависла. Через 15 хвилин старанної праці вона може повернутися в робочий стан.

Головне — не натискати надто сильно, щоб не пошкодити ніжний елемент.

Повернення монітора до магазину

Все зробили за інструкцією, але не допомогло, битий піксель залишається, сильно дратує. Необхідно повертати монітор назад у точку продажу. Зробити це нескладно, якщо з оплати не минуло два тижні, товар акуратно упакований, без пошкоджень, слідів експлуатації.

Якщо час минув — залишається здавати за гарантією, і чекати на висновок експертів. Вони з'ясують, чи заводський це шлюб чи необережне використання.

У зв'язку з тим, що ви дізналися про перевірку на биті пікселі, наслідки поламання, можна зробити кілька важливих висновків:

  • перед тим, як перевірити монітор при покупці, підготуйте флешку з тестуванням;
  • вибирайте надійні магазини, які дозволять скористатися програмою;
  • якщо в магазині перевірити не можна — не гайте часу, відразу тестуйте вдома, поки не минуло два тижні.

Використовуйте всі рекомендації та насолоджуйтесь покупкою.